Kembali Ke Pohon

Klo inget jaman kita kecil rasanya menyenangkan sekali, banyak permainan rakyat yang sering kita mainkan bareng temen-temen. Mulai dari Hong-hongan (petak umpet), Blodosan (Gobak Sodor), Dir-diran(main kelereng), Sreng-srengan, Sundamanda, Gasingan atau sekedar Taplekan gambar wayang, buat yang cewek2 biasanya lebih suka main lompat tali, cublek cublek suweng, main kuwuk + bola pejal (aku lupa e nama permainannya).
Kadang main ke pekarangan cuma buat nyari gareng, ke sawah nyari jangkrik, belalang, kalo terpaksa nemu ular/tikus ya buru2 nyari gebuk.

Beberapa dari kita mungkin juga pernah memiliki benda2 pusaka mainan yang menangan klo diadu, layangan, kelereng, gasing, wayangan, dan bisa berharga mahal di kalangan temen2 seperjuangan.

Sifat dari semua permainan tersebut adalah permainan kolektif yang hanya bisa dimainkan dengan orang lain, ini berarti secara langsung melatih anak untuk bisa berkomunikasi dan besosialisasi dengan lingkungannya. Dari kacamata pendidikan permainan semacam ini lebih baik daripada sekedar main game, atau belajar dari menonton dan membaca saja, dalam permainan semacam ini aspek psikomotorik dan sosial anak berkembang lebih baik. Kalaupun ada efek buruknya mungkin karena anak jadi terbiasa bersentuhan dengan tanah gak heran ABG jaman dulu identik dengan penyakit kulit, gandongen, gudiken, boroken, tuma-nen, kulite ireng2. Toh itu bukan masalah karena begitu menginjak dewasa tetep aja laku di pasaran.

Sedangkan kalo pulang kampung sekarang miris ngeliat anak2 kecil sekarang, mulai dari hobby main PS, HP, fesbukan, ngalay lebay, biarpun dari segi fisik jelas peningkatannya pesat, ABG sekarang biarpun di desa tetep bening-bening, jeleknya mereka terlalu mudah untuk ikut mode2 gaul yang gak jelas, pokoknya harus tampil keren, perlente( padahal definisi gaul, keren, perlente aja mereka belum tentu ngerti) beda dengan simbak dan simbok mereka dulu yang masih berkutat dengan koreng dan borok yang jadi ornamen wajib di kakinya. Toh sebodo2nya orang dulu, untuk pekerjaan fisik masih bisa diandalkan beda dengan anak sekarang yang memang lebih banyak makan teori dan teknologi.

Segala sesuatu tentu memiliki dua sisi, teknologi dan modernitas mungkin memberikan akses lebih terhadap anak2 untuk mengenal dunia ini, tapi disisi lain juga penggunaan teknologi berlebihan juga menjadi hambatan bagi perkembangan psikomotorik anak. Karena itulah banyak guru sekarang yang justru menerapkan metode permainan rakyat di kelas untuk meningkatkan perkembangan psikomotorik anak yang kurang banyak berkembang dengan metode ceramah. Prinsip Back to Nature dan Kembali ke Pohon rasanya masih layak untuk dilaksanakan. Yang pasti aku setuju aja dengan yang Rinso bilang berani kotor itu baik.

Advertisements
Comments
50 Responses to “Kembali Ke Pohon”
  1. rawins says:

    Heeeeh, nang daerah menganti esih weruh ana bocah angon numpak kebo. Tapi wis ora disambi nyuling maning. smsan…

  2. anotherorion says:

    rawins said: Heeeeh, nang daerah menganti esih weruh ana bocah angon numpak kebo. Tapi wis ora disambi nyuling maning. smsan…

    hehehehe genah senjatane bocah siki wis udu dolanan tapi hape, kang nduwe MP3 lagu suling sunda ora? sing instrumen thok tapi penak koh ngrungoknane

  3. ohtrie says:

    Priyooooo…(Mbengok ngarep omah)Dolan yukkk, dolanan benthik nggone Tiyokkk…

  4. anotherorion says:

    ohtrie said: Priyooooo…(Mbengok ngarep omah)Dolan yukkk, dolanan benthik nggone Tiyokkk…

    Ngko sit kang lagi nganggo klambi mengko tak susul (melu mbengok seko njero omah)

  5. anotherorion says:

    bambangpriantono said: Wit endi sik yo??

    wit jambu po rambutan wae, nongkrong neng nduwur sak sore rak wareg

  6. ohtrie says:

    Yawis mengko mlaku dhewe yaaa ku ngepit ndhisik…

  7. anotherorion says:

    ohtrie said: Yawis mengko mlaku dhewe yaaa ku ngepit ndhisik…

    wah enteniiii diluk neh,

  8. rawins says:

    Ko jajal tek goleti. Jaman esih nyerpis hape akeh sing kayakuwe

  9. anotherorion says:

    rawins said: Ko jajal tek goleti. Jaman esih nyerpis hape akeh sing kayakuwe

    sip lah diposting baen ya kang tinggali jejake men tak uber

  10. hahaha..jian,wong jowo kabeh tho iki..

  11. anotherorion says:

    rayabertasbih said: hahaha..jian,wong jowo kabeh tho iki..

    hehehe hooh ki do gek gaplean bareng2

  12. hahaha..arepe jagongan tho. ra melu aku,luwih becik turu wae. wis yo,tak balik dhisik. suwun.

  13. vira80 says:

    dadi pengen mlayu nang sawahan xixixi…

  14. vira80 says:

    yang pasti juga pada pinter mojok hihihi…*pamit ah pindah umah*

  15. anotherorion says:

    rayabertasbih said: hahaha..arepe jagongan tho. ra melu aku,luwih becik turu wae. wis yo,tak balik dhisik. suwun.

    monggo mas, iki lagi jogo neng pos rondo ngrumat insomnia karo jogo ndak ono maling

  16. anotherorion says:

    vira80 said: dadi pengen mlayu nang sawahan xixixi…

    awas keplanting lunyu, gole india india an aja nang sawah ah, nang latar baen ngeneh

  17. anotherorion says:

    vira80 said: yang pasti juga pada pinter mojok hihihi…*pamit ah pindah umah*

    melu lah eh ganti omah maning apa? duh bocah duwit e akeh giye aben ndina boyongan

  18. heh?mas? lha wong HS wis cetho kok..

  19. vira80 says:

    hihi.. Ora kenal india :PKenale dir diran :))

  20. anotherorion says:

    rayabertasbih said: heh?mas? lha wong HS wis cetho kok..

    ups maap kebablasen, habis sebelumnya yang komen ngganteng semua

  21. anotherorion says:

    vira80 said: hihi.. Ora kenal india :PKenale dir diran :))

    yuh dir diran bareng lah, nyong diselangi ndisit dir e tapi

  22. vira80 says:

    lha rumahku skrng banyak demit gk betah hehe…Rumah satunya buat special friend’s yg bener2 bisa buat share gk main lewat ajah..eh laptop mini merk Hp reti piro regane?Aku wes males bngt buka ,eneng 2 wulan nganggur.. Pisah ranjang ga pernah ke sentuh blazz!! :))

  23. vira80 says:

    ngerjakna PR lah bae bae wekk!

  24. anotherorion says:

    vira80 said: lha rumahku skrng banyak demit gk betah hehe…Rumah satunya buat special friend’s yg bener2 bisa buat share gk main lewat ajah..eh laptop mini merk Hp reti piro regane?Aku wes males bngt buka ,eneng 2 wulan nganggur..Pisah ranjang ga pernah ke sentuh blazz!! :))

    laptop mini = netbook sik gak ono Drive CD ne?tergantung seri karo prosesore sih

  25. anotherorion says:

    vira80 said: ngerjakna PR lah bae bae wekk!

    lah sekolaeh wis rampung awit mbiyen masa nggarap PR baen

  26. vira80 says:

    Bukune numpuk bngt rung tak waca..Gara2 ketabrak topan wingi kae…Wis yah sugeng ndalu…*tilik pisbuk delo:))

  27. anotherorion says:

    vira80 said: Bukune numpuk bngt rung tak waca..Gara2 ketabrak topan wingi kae…Wis yah sugeng ndalu…*tilik pisbuk delo:))

    hoalah ya wis ja kelalen titip impikna diriku

  28. anotherorion says:

    dekmaniezt said: Bekelan !!!

    nah kuwi

  29. anotherorion says:

    dekmaniezt said: Apa ??

    cewe2 jaman biyen hobby dolanan bekelan

  30. rawins says:

    parman ra mudengan ya lik?

  31. rosyagus says:

    Tumben tulisanmu apik Yo :)Btw……….wis ora MW an?

  32. dekmaniezt says:

    *ngelempar sendal jepit ke lik rawraw*

  33. miftamifta says:

    Dadi kangen kampung T_T

  34. ihinclp says:

    hihihihi….nggolet gareng kohjan aku banget luh

  35. jaman mbiyen pancen nyenengi……..

  36. gerings says:

    nyong pernah tiba bareng kakange nyong sekang wit jambu mede..nyong disit tiba terus kurugan pang karo kakangku..ora ngrasakna lara malah mlayu, wedi mbok domaih ninine koh…

  37. dhekawe says:

    nyong paling seneng jonjang emper wetan.,

  38. anotherorion says:

    rawins said: parman ra mudengan ya lik?

    hehehehe

  39. anotherorion says:

    rosyagus said: Tumben tulisanmu apik Yo :)Btw……….wis ora MW an?

    gara2 bar ndopokna jaman cilik bi, siki wis jarang MWan abot

  40. anotherorion says:

    dekmaniezt said: *ngelempar sendal jepit ke lik rawraw*

    tak ngumpet mbange keno jatah sendal sijine

  41. anotherorion says:

    miftamifta said: Dadi kangen kampung T_T

    hayuk hayuk hmm mo maen apa dulu yah??

  42. anotherorion says:

    ihinclp said: hihihihi….nggolet gareng kohjan aku banget luh

    tapi siki wis langka lik, mbiyen nang sebelah umah beh akeh nek sore2 pada golet

  43. anotherorion says:

    hubuthulqolbi said: jaman mbiyen pancen nyenengi……..

    pengene nek ana reuni SD acarane permainan rakyat karo mangan jajanan jadul, krupuk pedes, gembus hmmm

  44. anotherorion says:

    gerings said: nyong pernah tiba bareng kakange nyong sekang wit jambu mede..nyong disit tiba terus kurugan pang karo kakangku..ora ngrasakna lara malah mlayu, wedi mbok domaih ninine koh…

    nyong tau ketiban pang gara2 sing pada penekan sing gede2, isane ya nangis mbengok “MAMAAAAKKEEEEEE LAAAAAAHHHHH!!!!!!!!”

  45. anotherorion says:

    dhekawe said: nyong paling seneng jonjang emper wetan.,

    cah siki senenge ajojing lik hehe

  46. ekamaharani says:

    Emang umur kamu sekarang berapa sih, kok ky nya udah lama banget nostalgianya :))

  47. anotherorion says:

    ekamaharani said: Emang umur kamu sekarang berapa sih, kok ky nya udah lama banget nostalgianya :))

    hehehe masih imut kok bau 24 hehehehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: